З 1 грудня житло будуватимуть за новими правилами

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

З 1 грудня набувають чинності нові державні будівельні норми щодо проектування житлових будинків. Вони розповсюджуються на нове будівництво і реконструкцію житлових будинків до 73,5 м (вище – висотне будівництво), як одноквартирних так і багатоквартирних, а також спеціалізованих будівель і гуртожитків.

Про важливі нововведення у будівництві розповів на своїй сторінці у Facebook президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

“Winter is coming, а з ними нові будівельні норми (ДБН) щодо проектування житлових будинків. 1 грудня вони офіційно набирають чинності. Тому своїм постом хочу нагадати про це і розповісти, які важливі нововведення нас чекають. Тепер дозволяється робити кухні-ніші та кухні-вітальні у квартирах, підвищуються вимоги до енергоефективності житла, вводяться обов’язкові ліфти від 4 поверху включно (від 3-го – рекомендується), прибираються обов’язкові радіоточки у кожній квартирі, дозволяється проектувати вбудовані громадські заклади вище 3-го поверху”, - написав він.

Нагадаємо, що ще з 1 жовтня минулого року вже діє низка важливих змін щодо проектування житлових будинків:
· відмінено обов’язковість влаштування сміттєпроводів у багатоповерхових житлових будинках;
· дозволено скління балконів та лоджій вище 3-го поверху при проектуванні будівель;
· введено можливість робити вхід до житлових будинків без порогу та сходів на рівні тротуару
та інші нововведення.

Новий ДБН В.2.2-15:2019 “Житлові будинки. Основні положення” розроблений фахівцями ПАТ “КиївЗНДІЕП” на заміну застарілого ДБН 2005 року.

Державні будівельні норми – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.